Jídelní lístek
květen 2023
1.5. - 5.5.
Pondělí: státní svátek – nevaří se
Úterý: Rýžová polévka 9
Karbanátky z rybího filé, vařené brambory, tzatziky, čaj 1,3,4,7
Středa: Čočková polévka s kroupami 1,9
Přírodní plátek z kotlety, šťouchané brambory, baby karotka na másle, čaj 1
Čtvrtek: Pórková polévka 1
Těstoviny s kuřecím masem a zeleninou, okurek, minerálka 1
Pátek: Polévka z jarní zeleniny 1,9
Hovězí pečeně na celeru, dušená rýže, zelenina, čaj 1
8.5. - 12.5.
Pondělí: státní svátek – nevaří se
Úterý: Bramborová polévka 1,9
Buchtičky s krémem, čaj 1,3,7
Středa: Květáková polévka 1,9
Moravský vrabec, dušený špenát, špecle, čaj s džusem 1,3
Čtvrtek: Hovězí polévka s nudlemi 1,9
Hovězí maso vařené, rajčatová omáčka, houskový knedlík, čaj 1,3,7
Pátek: Krupicová polévka 1,3,9
Vepřenky s cibulí, bramborová kaše, zelný salát s paprikou, čaj 1,3,7
15.5. - 19.5.
Pondělí: Hrstková polévka 1,9
Zeleninové placky, šťouchané brambory s máslem, ředkvičkový dip, čaj 1,3,7
Úterý: Drůbková polévka se zavářkou 1,9
Hrachová kaše s cibulkou, vídeňské párky, chléb, okurek, čaj 1
Středa: Zeleninová polévka s drožďovými knedlíčky 1,3,9
Debrecínský guláš, těstoviny, minerálka 1
Čtvrtek: Polévka z fazolových lusků 1,7
Hovězí maso na žampionech, staročeská rýže, zeleninový salát s rukolou, čaj 1
Pátek: Rajská polévka s těstovinou 1,9
Smažený kuřecí řízek, vařené brambory, kompot, čaj 1,3,7
22.5. - 26.5.
Pondělí: Jáhlová polévka 9
Šišky s mákem, granko 1,7
Úterý: Špenátová polévka s vejci 1,3,9
Kuřecí stehno pečené na kyselém zelí, vařené brambory, čaj s džusem 1
Středa: Česneková polévka 9
Mexické špagety, strouhaný sýr, čaj 1,7
Čtvrtek: Gulášová polévka 1
Pečený karbanátek, bramborová kaše, mrkvový salát, čaj 1,3,7
Pátek: Hrachová polévka 1,9
Hovězí maso po makedonsku, dušená rýže, čaj 1
29.5. - 31.5.
Pondělí: Zeleninová polévka s vločkami 1,9
Kuřecí rizoto z bulguru, okurkový salát, minerálka 1
Úterý: Fazolová polévka 1,9
Smažené rybí filé, lehký bramborový salát, čaj 1,3,4,7
Středa: Zeleninová polévka s kapáním 1,3,9
Vepřové kostky na kmíně, červené zelí, bramborový knedlík, čaj 1
Vážení strávníci,
od 13. 12. 2014 je legislativně stanoveno označování alergenů v připravovaném jídle v souladu s potravinovým právem.
Podle vyhlášky č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, musí být součástí jídelního lístku i informace o alergenech obsažených v jídle.
Označení přítomnosti alergenu bude na jídelním lístku za každým pokrmem vyznačeno číslem označující příslušný alergen. U jídelního lístku bude příloha - seznam legislativně stanovených alergenů s označením čísla každého alergenu, kde si alergen můžete vyhledat. Přítomnost alergenu bude přenesena z receptur a ingrediencí, které byly použity při výrobě jednotlivých pokrmů ve školní jídelně.
Školní jídelna je povinna označit vyrobený pokrm alergenní složkou,
ale nemůže brát zřetel na jednotlivé přecitlivělosti strávníků. Tuto
skutečnost si musí každý strávník sám sledovat. Není možné se při výrobě
jídel individuálně věnovat strávníkům s potravinovou alergií. Jídelna
má pouze funkci informační, jako každý výrobce potravin a pokrmů v České
republice. Ten kdo netrpí alergií na některé potraviny, nemusí se
značením alergenů zabývat.
Odvolání na legislativu:
EU - 2000/13 do 13. 12. 2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21
ČR - Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10.